SEDEM ZLATÝCH PRAVIDIEL NA PRÍPRAVU DOBREJ ŠÁLKY ČAJU
- Používajte len kvalitný značkový čaj. Pri vákuovom suchom skladovaní má čaj neobmedzenú trvanlivosť. Aromatizované čaje však spotrebujte rýchlo, pretože jemné oleje používané k ochuteniu skoro vyprchajú.
- Čierny alebo bylinkový čaj a ovocné zmesi zalievajte len vriacou vodou. Vodu na zelený čaj nechajte vychladnúť na 80 °C.
- Čajovú kanvicu predohrejte vriacou vodou. Čaj si tak zachová približne pol hodiny vhodnú teplotu na konzumáciu.
- Čaj dávkujte priamo do nálevkovej kanvice alebo zodpovedajúcich sítok (filtrov). Pri čajových druhoch s veľkými lístkami dávame na jednu šálku jednu ľahko kopcovitú čajovú lyžičku (cca 2,5g), pri menších lístkoch jednu zarovnanú lyžičku (cca 2g), pri bylinkovom a ovocnom čaji plnú kopcovitú lyžičku.
- Správna doba lúhovania výrazne ovplyvňuje pôsobenie a chuť čaju. Po 2 až 3 minútach pôsobí čaj povzbudzujúco na centrálnu nervovú sústavu a má jemnú aromatickú chuť. Po 4 až 5 minútach má naviac ukľudňujúci vplyv na žalúdok
a črevá, chutí silno a trochu trpko. Bylinkové a ovocné zmesi rozvinú chuť a blahodárne účinky až po 8 až 10 minútach lúhovania. - Jemné čaje by sa mali konzumovať len s malým množstvom cukru, korenisté čaje s mliekom alebo cukrom a silné čaje so smotanou a hnedým kandisom (cukrom získaným pozvolnou kryštalizáciou cukrového roztoku).
- Ak je už čaj zaliaty v kanvičke, vyžiadajte si informáciu o tom, ako dlho sa už lúhuje – správna doba lúhovania je pre kvalitný čaj nevyhnutná.